Jak vybrat kuchyňskou pracovní desku

Při výběru kuchyňské linky není až tak důležitý materiál, ze kterého jsou vyrobeny korpusy skříněk. Většinou se totiž jedná o lamino. Při nákupu byste se měli zaměřit především na to, z jakého materiálu je vyrobená pracovní deska. Správnou volbou zajistíte, že kuchyň bude po dlouhou dobu funkční. Důležitý je nejen vzhled pracovní desky, ale hlavně odolnost materiálu proti poškrábání a vysokým teplotám, nasákavost a teplotní roztažnost.

Při výběru se zaměřte i na správnou tloušťku desky. Montéři totiž dřez i varnou desku často upevňují zespodu. Dřezy jsou pak většinou připraveny pro instalaci na pracovní desky o tloušťce 3 až 4 cm. Barevné provedení a struktura pracovní desky mohou zdůraznit či potlačit celkovou atmosféru kuchyně a ovlivňují vnímání velikosti a tvaru ploch. Přední hrana může být rovná i zaoblená.

Laminátové desky

Jedná se o jednu z nejlevnějších možností. Obchodníci prodávají desky různé kvality, liší se třeba v teplotní odolnosti. Ta většinou bývá do teploty kolem 160 – 180 °C. Horkým čajem tak kuchyňskou desku nepoškodíte, rozpáleným hrncem už nejspíše ano. Nejdelší životnost mají desky dokončené vysokotlakým laminátem.

U laminátových desek si vyberete ze široké škály barev a dekorů. Laminátovou desku snadno poškodíte (hlavně nožem, případně vysokou teplotou). Poškozená místa neopravíte a desku je pak potřeba vyměnit. Na laminátovou desku můžete dřez nainstalovat pouze shora.

Laminátové desky jsou náchylné na bobtnání, tedy nevratné poškození vlivem vlhkosti. Nejnáchylnější jsou hrany řezu, které vznikají při zkracování délky pracovní desky, při jejím rohovém napojení a při zapouštění spotřebičů (baterie, dřezu nebo varné desky). Řezem totiž obnažíte vnitřní dřevotřískové či dřevovláknité jádro, které je náchylné na poškození déle trvajícím působením vody.

Vyberte si desku, která má přední hranu dokončenou postformingem (fólie je z horní plochy nepřerušeně přehnutá přes hranu až do spodní části desky). Oproti softformingu zde nejsou spáry, kterými by mohla do desky proniknout vlhkost. Softforming znamená to, že fólie je nalisována na horní a spodní stranu desky a boční plocha se olepuje dodatečně buď ABS hranou, nebo dřevěným nákližkem. Zde je nebezpečí, že se do jádra desky dostane vlhkost a deska začne bobtnat.

Nerezové pracovní desky

Nerezová pracovní deska hodně vydrží a snadno ji vyčistíte. Je však těžké udržet ji lesklou bez kapiček vody a otisků. Nevadí, když na desku vyprskne horký olej, ani když na ni postavíte horký hrnec. Umyvadlo může být přímo součástí desky. Nerez je náchylný na poškrábání a poměrně drahý. Navíc je deska na dotek chladná.

Dřevěné desky

Dřevěné kuchyňské desky jsou docela náchylné k opotřebení. Pro prodloužení jejich životnosti je musíte pravidelně ošetřovat speciálním olejem nebo voskem. Časem se však ani tak nejspíše nevyhnete škrábancům či případným mapám od rozlitých barevných tekutin. Poškozenou desku poměrně snadno zbavíte drobných škrábanců jejím přebroušením a nanesením nové vrstvy oleje či vosku. U desky dokončené klasickým lakem je už oprava složitější.

Masivní pracovní deska má přírodní vzhled a je odolná proti vyšším teplotám. Vždy se jedná o spárovku (deska slepená z menších latí tak, aby se méně kroutila a nedeformovala vlivem vlhkosti). Na její výrobu jsou nejvhodnější buk, dub či borovice, případně exotické dřeviny, jako třeba teak. Masivní pracovní desky lze jen obtížně kombinovat s ostatními prvky kuchyně.

Kamenné kuchyňské desky

Přírodní kámen je snad nejluxusnějším materiálem, který si můžete do kuchyně pořídit. Výrobci nejčastěji využívají žulu, méně pak travertin a vápenec. Ty jsou pórovitější, takže jsou náchylnější na poškození tekutinami. Žula je velice odolná, a to hlavně proti mechanickému opotřebení a vyšším teplotám (i 250 °C), méně pak proti chemikáliím, olejům a třeba vínu. Proto je nutné ji ošetřovat speciální impregnací. Při případném poškození je možné žulu přebrousit. Mramor je oproti žule méně trvanlivý.

Kámen jako přírodní materiál nemá stejnou barevnost v celé ploše a na výběr máte jen několik barev. Počítejte s tím, že kamenná deska je opravdu těžká a klasické kuchyňské skříňky z lamina ji neunesou. Na kamennou desku se nemusíte bát položit rozpálené hrnce. Kamenná deska je velice chladná na dotek. Můžete z ní vyrobit také parapety a podlahy, takže snadno sjednotíte celý interiér. Na údržbu jsou oproti lesklým deskám jednodušší ty s matným povrchem.

Desky z technického (umělého) kamene

Technický kámen je ve vlastnostech blízký přírodnímu kameni, v mnohém ho však předčí. Má vyšší mechanickou odolnost a téměř nulovou nasákavost, díky čemuž je odolný proti pronikání vody i chemickému znečištění. Díky tomu můžete dřez nainstalovat i zespodu do roviny s pracovní deskou.

U umělého kamene oceníte hlavně bezespárou technologii a snadnou opravitelnost škrábanců. Stejně jako u desek z přírodního kamene počítejte s vyšší hmotností pracovní desky. Oproti přírodnímu kameni umělý kámen tolik nestudí. Na výběr máte z mnoha barev, dekorů a tlouštěk. Desky z umělého kamene seženete třeba pod obchodními názvy Corian, Fragranit, Silgranit či Technistone. Můžete je použít také na obložení stěn a výrobu dřezů i dalších zařizovacích předmětů, takže snadno sjednotíte celý interiér.

Umělý kámen obecně odolává teplu lépe než jiné materiály, rozpálený hrnec ho však může poškodit. Proto raději rozpálené nádobí pokládejte na prkénko či podložku. Na údržbu umělého kamene většinou stačí obyčejné mýdlo, houbička a voda. Dřez, můžete nainstalovat shora, do roviny i zespodu.

Technistone je tvrdý, pevný a odolný proti vysokým teplotám, běžným chemikáliím i proti poškrábání. Je hygienický a snadno ho vyčistíte. Ze stejného materiálu můžete vyrobit i pracovní desku do koupelny, parapety, schody a podlahy. Materiál je voděodolný, takže můžete dřez nainstalovat zespodu i do roviny s deskou.

Corian je podobný Technistonu, neměli byste ho však vystavovat nadměrnému působení chemikálií používaných v kuchyni. Corian musíte ihned po styku s některými chemikáliemi (třeba čističem odpadů, čističem trouby či odrezovačem) opláchnout mýdlovou vodou. Materiál je odolný proti nárazu, ale při dopadu těžkého či ostrého předmětu mohou vzniknout viditelné stopy poškození.

Další materiály

Desku z betonu je potřeba tmelit a leštit. Pokud zatmelení neprovedete správně, tak se povrch snadno zašpiní. K nevýhodám betonu patří i štěpivost. Výhodou je pak masivnost povrchu a bezespárá technologie.

Velkoformátovou keramiku volte v případě, kdy v kuchyni budete intenzivně vařit a deska se tak dostane často do styku s hodně horkými a ostrými předměty. Keramika vyžaduje minimální údržbu a má prakticky neomezenou životnost. Volte glazované nebo plně slinuté standardní obklady či mozaiky. Při nárazu těžšího předmětu může kachlička prasknout.

Kuchyňská pracovní deska může být vyrobená i z tvrzeného bezpečnostního skla. Výhodou je odolnost proti chemikáliím, široká škála barev, bezpóreznost a snadná údržba. Sklo je odolné také proti prudkým teplotním rozdílům a vyrábí se v matném i lesklém provedení. Nevýhodou je jeho vyšší cena.



Obydlíčko
Logo