Ve většině českých domácností se připravuje teplé jídlo takřka každý den. A nezřídka dokonce i dvakrát denně. Nákupu nového sporáku se proto vyplatí věnovat velkou pozornost. Při správném výběru získáte šikovného a energeticky úsporného pomocníka, který udělá z vaření a pečení příjemný zážitek.
Jaký bude? Nejdříve si stanovte očekávání!
Ještě předtím, než zamíříte do obchodu nebo začnete projíždět nabídky e-shopů, pečlivě zvažte, jaké vlastnosti sporáku jsou pro vás ty nejdůležitější. Odpovědět na otázku, jak vybrat sporák do domácnosti, bude poté mnohem jasnější.
V potaz vezměte především tyto faktory:
- jaký bude zdroj energie (elektřina, plyn)
- možnosti umístění v kuchyni (samostatný či vestavný sporák)
- očekávaná velikost varné desky a objem trouby (na tyto vlastnosti se vyplatí zaměřit hlavně u početnějších rodin)
- zamýšlený charakter používání (občasné versus každodenní vaření, profesionální využití apod.)
- preferovaný způsob ovládání (manuální nebo dotykový, případně možnost ovládání pomocí telefonu)
- požadované funkce navíc (dětská pojistka, samočištění trouby aj.)
- částku, kterou jste ochotni nebo můžete za spotřebič utratit
Tip: Víte, kolik stojí nová kuchyně?
Rozdělení sporáků podle zdroje energie
Všechny sporáky, se kterými se lze setkat na trhu, je možné rozčlenit do 3 základních typů: elektrické, plynové a kombinované sporáky. Pojďme si je nyní ve zkratce blíže představit, a to včetně jejich nejdůležitějších výhod a záporů.
Elektrický sporák
Jedná se o spotřebič, který je závislý výhradně na elektrické energii. Proto ho lze pořídit prakticky do jakékoliv domácnosti. Jedinou podmínkou je totiž přítomnost elektrické sítě.
Podle charakteru varné desky se elektrické sporáky dále rozdělí do 3 dílčích podkategorií.
1. Plotýnkový sporák
Jak již název napovídá, varnou desku tvoří obvykle 4 samostatné litinové plotýnky, na kterých se vaří.
2. Sklokeramický sporák
Sklokeramický sporák patří mezi uživateli k těm vůbec nejoblíbenějším. Má hladkou varnou desku, která ukrývá elektrické topné spirály. Ty ohřívají jednotlivé varné zóny.
3. Indukční sporák
K ohřívání dna nádoby, potažmo následně i jejího obsahu, dochází prostřednictvím tzv. elektromagnetického vlnění. Součástí varné desky je cívka napájená střídavým proudem, v níž vzniká magnetické pole, které je zdrojem tepla.Indukční varná deska má stejně jako ta sklokeramická hladký povrch.
Plynový sporák
Na rozdíl od elektrického sporáku nelze ten plynový používat úplně všude. Je totiž nutná buď plynová přípojka, potažmo zavedení plynu do domácnosti, případně plynová bomba. Ta ale zase klade vyšší nároky na prostor.
U výhradně plynových sporáků slouží plyn nejen k vaření, ale zároveň i pečení. To znamená, že také jeho trouba je plynová. Na trhu je tento druh spotřebičů zastoupen nejméně, přesto má skupinu příznivců, kteří na něj nedají dopustit.
Kombinovaný sporák
V současnosti patří kombinované sporáky k těm vůbec nejprodávanějším a nejpopulárnějším. Ostatně není divu, jelikož šikovně využívají výhody obou zdrojů energie: elektřiny i plynu. Mají totiž plynovou varnou desku a elektrickou troubu.
Při otázce, jak vybrat kombinovaný sporák, je opět nutné se zaměřit primárně na požadované vlastnosti. Především velikosti spotřebiče a konkrétní funkce, které jsou pro nás důležité.
Jak ušetřit v kuchyni
V souvislosti s rostoucími cenami za energie se v současnosti více než kdy dříve vyplatí sledovat energetickou náročnost spotřebiče. Nejdůležitější údaje lze vyčíst z takzvaného energetického štítku. Ten obsahuje především údaje o energetické třídě, spotřebě energie během jednoho cyklu ohřevu a objemu trouby.
Nemalé prostředky pomůže ušetřit v kuchyni také samotný způsob přípravy jídel. K základním pravidlům patří například používání pokliček na hrnce, neotvírání dvířek trouby zbytečně během pečení či volba správného rozměru nádobí s ohledem na velikost plotýnek. Další tipy na úspory si můžete přečíst v článku 15 způsobů, jak ušetřit v kuchyni za energie.
Tip: Jaké barvy do kuchyně?
Důležité parametry trouby
Sporák je samostatně stojící spotřebič, který má varnou desku i troubu. Před nákupem nového sporáku je proto vhodné se zaměřit rovněž na vlastnosti trouby. A zatímco plynová trouba má vzhledem ke svého charakteru pouze základní funkce, ta elektrická se může mnohdy pochlubit množstvím zajímavých parametrů.
Objem trouby
Objem trouby u běžných sporáků se pohybuje v přibližném rozmezí od 55 do 70 l.
Ještě větším objemem disponují sporáky, které jsou určené pro poloprofesionální či profesionální vaření. V takovém případě může činit objem trouby klidně i více než 100 l. Tyto sporáky mají většinou také větší počet plotýnek.
Výbava
Běžnou součástí výbavy při nákupu nového sporáku bývá rošt, stejně jako jeden či více pekáčů.
Pokud máte doma pekáče a plechy, které jste používali u předchozí trouby, ověřte si, zda budou velikostně kompatibilní s novým spotřebičem.
Horkovzdušné pečení
Oblíbenou vlastností elektrické trouby je horkovzdušné pečení. Takový spotřebič má kruhové topné těleso doplněné o ventilátor, což zajišťuje rovnoměrné šíření horkého vzduchu. V troubě lze proto péct i více plechů najednou.
Funkce samočištění
Každou troubu je pochopitelně nutné pravidelně čistit. Během pečení totiž na stěnách ulpívají zbytky jídla a tuk. A každý, kdo někdy čistil troubu, dobře ví, jak obtížné je občas tyto připečené nečistoty odstranit. V současnosti naštěstí již není žádnou výjimkou, že trouba disponuje některou z následujících samočisticích funkcí.
1. Pyrolýza
Principem pyrolytického čistění trouby je použití velmi vysokých teplot (někdy i přes 500 °C), jejichž vlivem se veškeré usazeniny spálí a přemění na popel. Ten už se poté pouze jednoduše setře.
2. Katalýza
Stěny trouby jsou opatřeny katalytickou vložkou se speciálním pórovitým povrchem, který má tendenci pohlcovat mastnotu. Při teplotách nad 200 °C dochází k zoxidování nečistot a jejich vtáhnutí do vložky. Tu je obvykle po několika letech třeba vyměnit, její životnost totiž není neomezená.
3. Eco Clean
Funkce Eco Clean označuje schopnost parního čištění. Před jejím spuštěním je nejdříve nutné do trouby vložit pekáč s vodou. V průběhu programu se z něj odpařuje pára, která způsobí uvolnění usazené mastnoty a dalších nečistot. Závěrečné dočištění je poté už snadné a rychlé.
Zajímavé funkce moderních sporáků
Dnešní sporáky již dávno nezvládají pouhou tepelnou úpravu jídel v podobě vaření a pečení. Často se mohou pochlubit celou řadou užitečných funkcí navíc.
Dětská pojistka
Přítomnost dětské pojistky znemožní zapnutí plotýnek a otevření dvířek trouby v průběhu pečení.
Dotykové ovládání
Spotřebič má místo klasických mechanických tlačítek a otočných koleček digitální dotykový displej.
Grilování
S touto funkcí lze pokrmy připravované v troubě i grilovat. Výsledkem je chutná křupavá kůrka pečeného masa či zeleniny, bohužel ale bez typického kouřového aroma.
Mikrovlnný ohřev
Jestliže má trouba i mikrovlnný ohřev, dokáže zcela nahradit mikrovlnnou troubu. Poradí si totiž mimo jiné s rychlým ohřevem již hotových jídel.
Minutka
Minutka neboli časovač slouží k nastavení zvukového signálu, který se spustí po předem určeném čase. Pokročilejší minutka zvládá i odložený start a automatické vypnutí trouby či varné desky.
Ochlazování dvířek trouby
Mezi skla ve dvířkách trouby je vháněný chladnější vzduch. Dvířka trouby proto zůstávají chladná i během pečení.
Pečení v páře
Součástí trouby je parní generátor se zásobníkem vody. Pokrmy připravované v páře jsou obecně zdravější, navíc ani není nutné používat tuk.
Push tlačítka
Tlačítka na čelní stěně sporáku lze zasunout. To usnadňuje pravidelné čištění spotřebiče. Pokud jsou tlačítka zamáčknutá, fungují zároveň jako dětská pojistka.
Smart funkce
Smart funkce umožňují ovládání sporáku na dálku prostřednictvím příslušné aplikace na chytrém telefonu.
Stop Gas
S touto funkcí se lze setkat u plynových a kombinovaných sporáků. V případě náhlého zhasnutí plamene dojde k automatickému vypnutí přívodu plynu.
Šetrné rozmrazování
Používá se k šetrnému rozmrazení zmrazených potravin (např. masa, ryb a zeleniny) na pokojovou teplotu.
Teleskopické vysouvání plechu
Pekáč či plech s připravovaným pokrmem je možné jednoduše a bezpečně vysunout bez rizika jeho překlopení nebo vypadnutí.
Termosonda
Termosonda se zapíchne přímo do pokrmu (nejčastěji masa). Jejím úkolem je během pečení udržovat předdefinovanou teplotu, což zaručuje perfektní výsledek.
Tlumené otevírání dvířek
Zabraňuje prudkému a hlučnému zavření či otevření dvířek trouby.
Udržování servírovací teploty
Po určitou dobu udržuje u pokrmu v troubě tzv. servírovací teplotu. Zajišťuje tím, že bude mít jídlo i v případě pozdějšího vytažení stále teplé.
Vnitřní osvětlení
Prostřednictvím vnitřního osvětlení trouby je možné snadno kontrolovat pokrm bez nutnosti otevírat dvířka.