Dny se prodlužují a teplota je příjemná i ve večerních hodinách. Jak s tím naložit? Co byste řekli na grilovačku? Že vám pro grilování výbava a plánujete to napravit, pomůžeme zjistit, který gril je pro vás ten nejlepší.
Úprava masa na ohni je jednou z nejstarších úprav vůbec. Moderní doba si ale žádá moderní přístup, takže od ohniště jsme se přesunuli ke grilu a z jeskyní na zahrady či verandy. Na grilu můžeme maso stále ještě připravovat klasicky na ohni, ale na výběr jsou i jiné varianty. Jaký gril je vhodnější na zahradu a jaký naopak třeba na balkón? Přečtete si tohoto průvodce.
Jak vybrat gril
Než začnete se samotným výběrem, promyslete si pár základních otázek:
1️ Kolik chci do grilu investovat?
Ne všechny levné grily jsou špatné, ale přesto se, pokud hodláte grilovat častěji než jednou za sezónu, nevyplatí do košíku vložit hned ten nejlevnější.
2️ Pro kolik lidí budu grilovat?
Je rozdíl, jestli budete grilovat ve dvou, nebo pozvete celé sousedství. Zaměřte se na velikost grilovací plochy.
3️ Mám gril kde uskladnit?
Máte-li omezenější prostory, přizpůsobte tomu velikost pořizovaného grilu. Zaměřte se na informace o počtu dílů grilu.
4️ Kde chci grilovat?
Bude gril jen na zahradě, nebo budu grilovat na verandě či balkonu? Na různé příležitosti se hodí různé druhy. Na zahradě užijte spíše plyn nebo dřevěné uhlí, elektrický gril se hodí na balkon či jako stolní gril.
Všeobecné zásady pro grily
Na co byste se měli zaměřit, když řešíte, jaký gril koupit, bez ohledu na výše uvedené nebo typ grilu?
Stabilita a bezpečnost
Vzhledem k tomu, že žár na grilu není zanedbatelný, neměli byste tento bod podcenit. Gril by měl být dostatečně stabilní například proti proti nechtěnému klopýtnutí nebo třeba větru.
Snadná údržba
Všechny části by měly být dobře přístupné pro případnou údržbu či jít snadno odmontovat.
Kvalitní rošt
Ideálně litinový nebo nerezový. Samotná plocha na grilování by měla zabírat co největší plochu grilu. Velikost grilovací plochy na jednoho hosta je by měla být mezi 200-300 cm2.
Teploměr ve víku
Ukáže, jestli je gril už rozehřátý, takže se maso propeče a nevysuší.
Pozor na popáleniny
Všechny úchyty a držáky musí být z ohnivzdorného materiálu, který nevede teplo. To abyste se při grilování nepopálili.
Odkládací plochy
Abyste nemuseli žonglovat s hotovými pokrmy a rychle přemýšlet, kam co dát, než se to spálí, měl by dobrý gril myslet i na to.
A teď už se pojďme podívat na grily podle typu paliva.
Grily na dřevěné uhlí
Nejoblíbenější a nejprodávanější je gril na uhlí, příprava masa na něm je nejvíce podobná přípravě na otevřeném ohni. Postupné hoření dřevěného uhlí uvolňuje žár, dík kterému se maso postupně propeče. Příprava je zdlouhavější, odměnou vám za to bude nenahraditelná atmosféra i chuť masa a zeleniny.
Pro bezpečné používání je nutná pevná a stabilní konstrukce. V žádném případě se nesmí kývat. To jde ruku v ruce vyšší váhou, u větších a těžších modelů oceníte, když budou mít kolečka.
Aby gril na dřevěné uhlí dobře plnil svou funkci, měl by mít:
- snadné ovládání přívodu vzduchu
- víko s ventilačním otvorem
- žáruvzdorná madla
- polohovatelný rošt
- vyjímatelnou nádobu na popel
Pro a proti grilu na dřevěné uhlí
Pro
- nižší cena
- jednoduchá manipulace
- autentická atmosféra
Proti
- delší doba přípravy
- velká spotřeba paliva
- nemožnost rychlé regulace teploty
- kouř
Grily s lávovými kameny
Lávové kameny jsou zahřívány buď plynovými hořáky nebo elektřinou a velmi rychle absorbují teplo. Díky tomu, že jsou porézní, se do nich vstřebá i velká část odkapávajícího tuku. Přesto je velmi snadné je vyčistit
Po skončení grilování jen rozehřejte gril na nejvyšší teplotu a nechte rozehřáté přibližně pět minut. Za tu dobu se z kamenů vypálí všechny vsáklé nečistoty. Kameny je nutné čas od času vyměnit. Že dosloužily poznáte tak, že se začnou drolit. Průměrná životnost je přibližně jedna sezóna, vše se samozřejmě také odvíjí od četnosti grilování.
Pro a proti grilům s lávovými kameny
Pro
- bez přepalování tuků
- vysoká výhřevnost
- zdravější příprava pokrmů
Proti
- nutnost výměny lávových kamenů
Plynové grily
Plynové grily jsou ideální tam, kde se nehodí kouř a odletující popílek. Žár je produkován hořáky, které jsou připojené na propan-butanovou láhev. Některé grily mají i odvod odkapávajícího tuku, takže se v ohni nepřepaluje.
Co by měl mít nejlepší plynový gril:
- zažehnutí každého hořáku zvlášť
- hořáky z kvalitního materiálu
- odkládací prostory
- výkon v rozmezí 6-10 kW
- kolečka pro snadnou manipulaci – především těžší modely
Pro a proti plynovým grilům
Pro
- lze regulovat výkon
- grilování bez popílku a jiných zplodin
- grilování bez zdlouhavého rozehřívání
Proti
- vyšší váha
- vyšší cena
- horší manipulace
RBS grily
Tyto grily je možné vnímat jako podskupinu plynových grilů. Radiant Burner System je technologie, která spočívá v umístění dvou keramických hořáků po bocích grilovací vany. Tím je zajištěno rovnoměrné rozložení teploty a navíc je ještě zamezeno vzplanutí odkapávajícího tuku z masa.
Pros
- zdravější příprava pokrmů
- rovnoměrná teplota v celém grilu
- nehrozí vznícení odkapávajících šťáv
Cons
- vyšší cena
- vyšší náklady na provoz
Elektrické grily
Po elektrickém grilu sáhněte, pokud plánujete grilovat na verandě, balkóně či doma. Pokud grilujete na chatě a gril si převážíte z domova, bude díky své nižší hmotnosti vhodnou volbou. U elektrických grilů se nahřívají topné spirály, které pak předávají teplo dál. Některé grily mají spirálu zabudovanou v teflonové desce. Spirála by měla být snadno přístupná, kvůli údržbě.
Elektrický gril je buď tzv. klasický nebo kontaktní. Rozdíl spočívá především v tom, že kontaktní gril opéká pokrm z obou stran zároveň, klasický gril jen z jedné strany. Elektrické grily často také díky své velikosti patří mezi stolní grily.
Co od nejlepšího elektrického grilu požadovat:
- nastavitelnou teplotu
- nepřilnavý povrch
- vyjímatelnou nádobu na odkapávající tuk
- světelnou indikaci teploty
Pro a proti elektrickým grilům
Pro
- možnost využití i v interiéru, regulace teploty, snadná údržba, je lehký
Proti
- vyšší cena, závislost na zdroji elektřiny
Keramické grily
Keramické grily jsou ideálním řešením pro všechny, kteří chtějí nejen grilovat, ale pokrmy také udit, dusit, péct či zapékat. Keramické gril je vlastně taková horkovzdušná trouba. Vše, co doma připravujete v troubě můžete s úspěchem připravit i v keramickém grilu. Keramické grily jsou ideální pro přípravu perfektní pizzy a k pečení chleba.
Jako palivo se používá dřevěné uhlí. Unikátnost grilů spočívá ve výrobním materiálu, kterým je keramika. Ta dokáže skvěle akumulovat a vést teplo. Díky tomu je možné jídlo připravovat více způsoby. Vzhledem k tomu, že v grilu lze dosáhnout teploty až 400 °C, je jeho používání možné za jakéhokoliv počasí. Spodní část je opatřena topeništěm s palivovým roštem, nad kterým se pak nachází grilovací rošt. Teplotu je možné regulovat díky regulačním otvorům ve spodní části grilu a na komínku víka.
Pro
- Dlouhá životnost a odolnost
- Všestranné využití
- Jemná a přesná regulace žáru
- Nízká spotřeba paliva
- Snadné používání a příprava
- Nenáročná údržba
Proti
- Vyšší pořizovací cena
- Vyšší pořizovací cena
Rychlé tipy pro každého
Profíci a každotýdenní grilovači na zahrádce sáhněte po plynových grilech značky Weber. Na GrilyKrby.cz nebo Grilovani.cz nešlápnete vedle.
Kdo nevěří online obchodům, může si vybrat plynové grily v Datartu.
Jestliže nehodláte utratit mnoho a přesto chcete plyn, zkuste grily od výrobce Campingaz. Většina je bytelná a výrobce umí zahrát na cenovou notu.
Naprostí rekreanti a balkonáři, pro vás je jednoznačně elektrika a stolní grily.
Jakmile se rozhodnete pro grilování, nešetřete ani na doplňkovém vybavení. Budete potřebovat kvalitní kuchyňské náčiní. To se navíc liší i třeba podle druhu masa. Na ryby je potřeba třeba obracečka, na jiné maso zase kleště. Nevyplatí se šetřit ani na nožích. Ty běžné třeba na steaky mohou stát dvě stokoruny, ale skutečná kvalita a výdrž může stát i tisícikoruny, jak jsme zjistili v sekci kuchyňské nože na webu Profikuchař.
Pěkně zpracované 🙂